Lovforslag om kviklån

Nyt lovforslag om kviklån og SMS-lån – Fup eller Fakta?

Der er ved folketinget ved at blive taget et lovforslag om en betænkningstid på sms lån og kviklån på 48 timer. Det betyder at du som forbruger ikke kan tage et sms-lån på 2 minutter. Det betyder at du skal tænke dig om en ekstra gang inden du optaget et lån, hvis du for eksempel står i byen, eller på casino.

Kviklåns rådgivere har dog forsøgt at komme regeringen i forkøbet ved at lave et såkaldt renteforslag. Normalt kan en 30 dages sms-lån have en ÅOP på +800%, hvilket lyder urimeligt højt, men da lånet afbetalet over blot 30-60, vil det naturligvis være en høj ÅOP, da denne udregnes på årsbasis.

Låneudbydernes Brancheforenings forslag

Men er det rimeligt at de selv skal være med til at sætte dagsordnen på hvor højt et lån må komme til at have i omkostningen? Hvis du for eksempel låner 10.000 kroner, så skal så absolut betale 20.000 kroner tilbage i hele lånets levetid? Hvad så hvis du låner 200.000 kroner, skal du så pludselig betale 400.000 kroner tilbage? Der må være en grænse, og vi hos Lånfakta mener at det er fornuftigt at der sættes et renteloft på både kviklån og private forbrugslån.

Kviklånsbranchen er eksploderet i de seneste par år

Se bare på denne model herunder, hvordan kviklån og små lån er eksploderet i løbet af de seneste 4-5 år. Alt for mange mennesker kan tage et lån via deres telefon, imens de venter på bussen eller sidder på arbejdet. Det er blevet for nemt, og derfor er en betænkningstid på 48 timer en god ide.

Bare se den eksponensielle udvikling i antal af kviklån.

Mine forældres grundregel med betænkningstid

Dengang jeg var en teenager have jeg en masse gode ideer. Jeg ville have navlepiercing, jeg ville farve mit hår lyserødt, jeg ville have en tatovering på hånden. Mine forældre var fornuftige. De sagde hver gang til mig “Skat, det må du godt du skal bare vente 6 måneder på det, og hvis du stadig synes det er en god ide, så tager vi selv med hen og får det ordnet.”

Michelle Petersen – Jounalist

I bund og grund vil jeg sammenligne denne regel med de 48 timers betænkningstid. Hvis du vågner op to dage senere og stadig synes at det er en god ide at låne penge. Så er det måske ok at gøre det. Men HUSK, at det skal altid være den sidste udvej fordi kviklån og sms lån er nogle af de dyreste låneformer man kan komme i nærheden af.

Nu hvor julen nærmer sig, kan det være en god ide at udruste sig med viden omkring de forskellige lånetyper der findes, hvis du mangler midler til gaverne. Enten det, eller også er det bare om at give folk nogle mindre gaver.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *