Sund økonomi

Aftale om renteloft på kviklån er på plads 2020

Regeringen har fastlagt nye retningslinjer om renteloft på kviklån. I fremtiden vil der komme flere regler om hvordan danskernes privatøkonomi skal håndteres, når det kommer til dyre kviklån.

Mange danskere lever i en gældsspiral, som umiddelbart skyldes en række af kviklån, der optages via mobiltelefonen. SMS lån kan hurtigt tage overhånd for mange mennesker, der ikke forstår konsekvensen af at gældssætte sig, hvis man ikke kan betale pengene tilbage.

Lån skal betales tilbage

Et lån skal altid betales tilbage. Uanset om man låner af banken, et familiemedlem, eller et udlånsfirma der tilbyder nye sms lån til danske forbrugere. Penge skal retur, på den ene eller anden måde.

Kan man ikke betale, kommer der yderligere renter på lånet og den samlede sum bliver større og større. Derfor optager nogle personer nye lån til at dække over afdrag og renter. På den måde ender man i en gældsspiral, da lån 1. ikke forsvinder ved at optage lån 2 for at betale renter.

Det skal være slut, har regeringen besluttet. De har vedtaget en række tiltag, som skal gøre danskernes låne vaner og privatøkonomi sundere. Hos Lånfakta kalder vi det et frisk initiativ, der har været længe undervejs. Vi ønsker alle skal leve med et økonomisk overblik og en sund privatøkonomi.

Hvad omhandler den nye aftale om kviklån?

Regeringen har lagt en indsat mod en række centrale områder for at sikre danskernes økonomi mod dyre kviklån.

Hvilke tiltag der virker, kan efterfølgende først måles på antallet af personer registreret i RKI eller andre kreditrapportering selskaber.

Her er regeringens tiltag:

1. Der indføres er ÅOP-loft

Der bliver i dag udbudt kviklån og sms lån med høje årlige omkostninger i procent på over 800% (ÅOP). Det skal være fortid, mener regeringen og indfører et forbud mod alle forbrugslån og kviklån med en ÅOP på over 35%.

2. Forbud mod markedsføring

Der indføres et forbud mod markedsføring for virksomheder der tilbyder lån på over 25% ÅOP. Det betyder altså at virksomhederne ikke må annoncere overhovedet, hvis de tilbyder et enkelt af deres produkter til over 25% ÅOP.

Det er derfor slut med at reklamere for dyre sms lån og kviklån i tog, busser og andre offentlige steder. Derudover bliver der indført et forbud mod at reklamere nogen form for kviklån på tv (uagtet ÅOP % størrelse) i forbindelse med gambling, sports betting og spil.

3. Der indføres et omkostsningsloft

Tredje del af tiltagene der tages, er en stopper for forretningsmodellen, hvor der tjenes penge på gebyrer som rykkergebyrer, bøder og andre strafrenter, som følge af forsinket betaling.

Helt konkret sættes der et loft for det samlede tilbagebetalingsbeløb MAX kan være det dobbelte af lånebeløbet, inklusive alle renter, gebyrer og afdrag.

Ex. Låner du 10.000 kr. kan du maksimalt betale 20.000 kr. tilbage.

4. Gældsrådgivning til personer i økonomiske udfordringer

Alle personer der er endt i en gældsspiral, eller på vej i økonomiske vanskeligheder, skal tilbydes en form for gældsrådgivning. Ligesom det populære TV-program “Luksusfælden”, lægges der budgetter, skabes overblik over tilbagebetaling og målbart arbejdes på en sund økonomi.

Der frigives dermed yderligere 5 mio. kr. til gældsrådgivning og dermed når den samlede pulje til rådgivning af gældsramte danskere op på 60 mio. kr. i alt i perioden 2022-23.

5. Opgør og regulering af lån mellem privatpersoner

Når lånemarkedet bliver reguleret med regler om renteomkostninger og ÅOP lofter, er det vigtigt at der ikke udvikler sig et black market for små lån imellem private personer.

Der indføres derfor ligeledes et ÅOP loft over lån imellem private, så disse skal følge samme regulering som kviklåns firmaer og lånudbydere. Max 25% i ÅOP og omkostningsloft på det dobbelte af det lånte beløb.

Finanstilsynet kommer til at udføre tilfældige stikprøver og andre kontroller, for at sikre de nye regler overholdes.

6. Undervisning i sund økonomi og privatøkonomi

Undervisning i privatøkonomi skal indføres på skoleskemaet i de danske folkeskoler, så unge er bedre klædt på. Det skal dermed forebygges at flere og flere ender i gæld og tager dårlige beslutninger.

På den måde skaber man rammerne om sund økonomi blandt de kommende generationer og undgår unge mennesker med uoverskuelig økonomisk fremtid.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *