Bedste Samlelån 2022 – Sammenlægning af lån op til 600.000kr

Saml alle dine lån og få en lav rente, hvor dine årlige omkostninger i procent er væsentligt bedre. Ved at finde det bedste samlelån har du bedre overblik over din økonomi, end ved flere mindre lån ved forskellige låneudbydere.

✅ Saml alle lån og få én fast betaling per måned
✅ Få lavere rente end ved mange små kreditlån
✅ Spar penge i det lange løb

Se partnere til de bedste samlelån i 2022

Din guide til Samlelån

Hvad er et samlelån og hvorfor bør man overveje det? Kan det overhovedet spare mig penge og er der fordele ved at have lån ét sted?

Læs med for at blive klogere på samlelån samt hvilke fordele og ulemper der kan være forbundet med det.

Introduktion til samlelån

Rigtigt mange danskere har i dag lån og kreditter. Det er der mange grunde til, nogle bedre end andre. For mange kan det være uoverskueligt og kedeligt at holde styr på sine lån. Det kender du sikkert godt til.

Mange har flere lån, som er optaget flere forskellige steder. Billån, huslån, forbrugslån, bådlån og sommerhuslån er nogle af de typer af lån, som tit er kombineret hos danskere. Dog i de fleste tilfælde ikke alle typer. Man kan sagtens have flere forskellige lån indenfor samme type. Personer der har meget gæld, har ofte flere forbrugslån.

Lån hos forskellige udbydere medfører, at man har forskellige rådgivere, renter, gebyrer, lånevilkår og løbetider. Dette kan være dyrt og svært at holde styr på. Samlelån kan derfor være en god mulighed.

Du kan finde en ordbog over finansielle termer i bunden af artiklen. Den er specielt nyttig for dig, der ikke altid kan finde rundt i de forskellige tal, termer og andre forvirrende ting i lånepapirerne.

Det kan være rigtigt vigtigt at få læst sine lånebetingelser igennem og forstå dem. I sidste ende kan man spare penge, på at have styr på sine ting og man kan undgå de dyrere lån.

Ældre mennesker har flere lån

I Danmark har unge mennesker færre og mindre lån end ældre mennesker. Unge danskere optager ofte kun SU-lån eller lignende mindre lån. Statistik viser, at størrelse og antal af lån stiger eksponentielt med alderen. Dette er dog ikke unaturligt, da højere alder i mange tilfælde medbringer større forpligtigelser og behov.

Mange lån bliver optaget i forbindelse med køb af hus og bil. Det er to af de mest hyppige lånetyper, da det er noget en stor del af befolkningen har et behov for. Det kan være en dyr affære at skulle etablere sig på det danske boligmarked.

Lån til ejendom eller billån er ofte nogle af de billigere lån, mens forbrugslån, kviklån og minilån ofte er meget dyre lån. Vi vil vende tilbage til hvilke lån man bør undgå, for at kunne opretholde en sund økonomi.

Hvad er et samlelån?

Et samlelån er en service der udbydes af banker og lignende finansielle institutioner, for at gøre det mere overskueligt at være låntager. Helt konkret optager man et stort lån, for at kunne indfri sine alle sine mindre lån.

Det er en service der tilbydes til dig der har flere lån, oftest igennem flere forskellige udbydere. Samlelån er noget der kan medføre, at du, som kunde og låntager, sparer mange penge på gebyrer og kan få tilbudt en bedre rente.

Hvis man optager et samlelån, står man altså tilbage med ét større lån, der som regel er billigere end flere små.

Har du eksisterende gæld, i form af to eller flere lån, som kan være uoverskueligt, kan samlelån være noget for dig. At samle gæld kan nemlig også spare dig tid og give dig et bedre overblik over din private økonomi.

Der er mange forskellige udbydere af samlelån. Vi vil senere kigge på hvordan man kan finde de billigste lånetilbud, hvor du kan samle alle dine lån.

Hvorfor er samlelån en god idé?

Samlelån kan være en rigtigt god ide, fordi det kan medføre et bedre overblik og nemmere administration af sine lån. Derudover kan man også få sænket de gebyrer man skal betale.

Hvis man har mange lån og kreditter igennem forskellige udbydere, kan det gøre ens hverdag langt nemmere at have et samlet lån. Det er oftest sådan, at de forskellige lån kan have forskellige gebyrer, renter og betingelser som kan være meget uoverskueligt.

samlelån med fast rente

Hvis man i stedet vælger at samle alle sine lån, vil man kun skulle betale gebyrer en gang. Dertil er det nemmere at holde styr på lånets rente og der kommer kun et sæt betingelser med.

Der er mange forskellige udbydere af samlelån, der har forskellige priser og betingelser. Der er ikke en fast rente og ens gebyrer for alle, da hver kunde er forskellig i forhold til sikkerhed for tilbagebetaling af lånet. Dette er noget som udbyderen vurderer i forbindelse med oprettelse af et samlelån.

Det er ikke alle der får lov til at optage et samlelån.

Sammenlæg dine mindre lån og spar

Hvorfor skal jeg samle mine lån?

I forbindelse med optagelse og opretholdelse af lån, er der en række gebyrer der skal betales. Jo flere lån man har, jo større en del af ens månedlige ydelser vil være gebyrer og ikke afdrag på lånet.

Gebyrer

Mange små lån er i mange tilfælde ikke attraktivt, hvis du har et ønske om at indfri din gæld hurtigst muligt. Ét samlet lån vil i mange tilfælde, indskrænke tiden for afbetaling og de samlede kreditomkostninger.

Lav rente

Udover at man kan undgå at betale gebyrer flere steder, kan man også i mange tilfælde opnå en bedre rente. En lav rente er essentielt for at kunne anskaffe sig et billigere lån. En lav rente er det der ligger til grund for et godt lån.

Hvor kan jeg se min samlede gæld?

Få et overblik over din nuværende gæld:

Information om dine gældsposter fra banker og andre kreditinstitutter kan du som privat person finde på Skat.dk. På Skat.dk kan du blandt andet finde information om din restgæld og hvor meget du betaler i renter årligt.

Efter at have logget ind på Skat, skal du trykke på fanen “skatteoplysninger”. Her skal du vælge “renteudgifter og restgæld”. Her vil du kunne se et overblik over alle dine lån.

Kreditorer har pligt til at indberette oplysninger om din gæld til Skat. Hvis du har mistanke om at dette bliver misligholdt, kan du finde hjælp hos Skat.dk. Det sker til tider, at en kreditor ikke får indberettet gæld til Skat.

Hvem låner hvad?

En undersøgelse af danskernes lånevaner har vist hvem der låner og til hvilket formål. Folk bosat i Jylland har en tendens til at optage langt flere billån end folk bosat på Sjælland. Det viser sig nemlig, at mere end 20% af folk i Jylland låner penge til en bil. På den anden side låner folk bosat på Sjælland flere penge til rejser. Undersøgelsen er foretaget af Lendme.

En undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at hver fjerde dansker over 18 år har et forbrugslån. Generelt er markedet for forbrugslån stort og fortsat stigende. Dette sker på baggrund af øget konkurrence, samt øget efterspørgsel.

Kan jeg samle alle mine forbrugslån?

I forbindelse med samlelån er der en række krav, som mange kreditudbydere stiller låntageren. Vi har prøvet at gennemgå nogle af de krav som kreditudbydere kan stille dig, som ønsker at samle din eksisterende gæld.

Denne tekst vil ikke kunne svare dig på om du kan samle alle dine lån, men det kan hjælpe dig med at forberede dig bedst muligt. Generelt vil en sundere privat økonomi stille dig bedre i forhold til at optage nyt lån. At betale regninger til tiden er noget af det vigtigste, som kreditudbydere holder øje med om du kan leve op til.

Det er vigtigt at have en god kreditvurdering, hvis man vil være sikker på at kunne optage et samlelån.

Krav for at kunne samle lån et sted

Banker og kreditudbydere stiller ofte en række krav i forbindelse med oprettelse af samlelån. Dette skyldes, at udbyderen skal være sikker på at kunne få sine penge igen.

Hvis man er registreret som dårlig betaler, registreret i RKI (Ribers Kredit Information) eller Debitor Registret, vil det ofte være væsentligt sværere at optage et samlelån. Mange banker vil ikke låne penge ud, hvis man er registreret her. Hvis man generelt har en dårlig økonomi og historisk ikke har kunnet betale sine regninger, vil chancen også være mindre.

Samlelån trods RKI

Samlelån kan altså være svært at få lov til, hvis man er registreret som dårlig betaler. Der er dog nogle udbydere der er mere villige til at gøre det end andre. Pantsat.dk er en af de få som tilbyder samlelån trods RKI.

Der er ingen garanti for at man får lov.

Sådan undgår du RKI
samlelån med lav rente

RKI er et register over dårlige betalere i Danmark. RKI er noget man bør prøve at undgå, da det kan indskrænke en stor del af ens muligheder og frihed. Hvis man som privat person havner i RKI, vil man mange steder blive nægtet at oprette lån, oprette abonnementer og man kan ikke købe noget på afbetaling.

Som registreret i RKI kan man også blive nægtet at skifte bank, få spærret sit kort og i sidste ende kan ens aktiver ende på tvangsauktion.

1. Betal til tiden og prioriter afdrag af gæld. RKI er noget man kan undgå ved at betale sine regninger til tiden. Hvis du ikke ønsker at blive registreret som dårlig betaler, bliver du nødt til at betale regninger til tiden. Dette er nemmere sagt end gjort, hvorfor punkt 2 og 3 kan være vigtige for dig med problemer i privatøkonomien.

2. Skab et overblik. At betale til tiden kan være nemmere sagt end gjort. Specielt hvis man ikke har et overblik over sin økonomi. Når man skal have et bedre overblik over sin økonomi er det vigtigt at kigge på indtægter og udgifter. Her kan man kigge på hvordan man kan spare penge, som så kan benyttes til afbetaling af gæld. Forbrugslån og lignende lån med høje renter og gebyrer bør prioriteres afbetalt først.

3. Lav et budget. Et fast månedligt budget er en af de nemmeste måder at holde udgifter nede på et niveau der passer til ens indtægt. Udgifter kan nemt løbe op, hvis man ikke har en grænse og en plan at følge. Et budget er med til at skabe et godt overblik.

Hvordan kommer jeg ud af RKI?

Som registeret privat person i RKI, er der en række ting man kan gøre, for at blive fjernet igen. Experian er selskabet der administrerer alt der omhandler RKI. Igennem deres hjemmeside kan man finde hjælp og vejledning der kan hjælpe en ud af RKI. Det er vigtigt at være ærlig og åben om sin situation, hvis man vil ud af RKI.

Noget af det absolut vigtigste i forbindelse med at komme ud af RKI, er at undgå lån hos “alternative lånesteder”. Det er noget der ikke vil bidrage med noget positivt og blot forværre ens situation og udsigt til at komme ud af RKI.

Hvilke lån bør jeg undgå?

Lån kan være en rigtigt god ting i nogle situationer. Lån er en af grundene til, at unge såvel som gamle har mulighed for at købe en ejendom, som de kan bo i. Generelt vil lån tilegnet køb af hus, bil eller lignende fysiske ting, være bedre givet ud end andre lån. Specielt ejendomme har historisk set holdt deres værdi, og er i langt størstedelen af tilfældene steget, over en lang årrække.

Hvis det hele skulle gå galt, har man altså stadig et hus som er noget værd. Forbrugslån på den anden side, er ofte tænkt til at kunne bruges på andre ting. Mange optager i dag dyre lån i form af kviklån og forbrugslån. Disse typer lån benyttes ofte til fornøjelser, som mister alt sin værdi.

Man skelner imellem sikrede og usikrede lån.

Et lån til en rejse er et eksempel på noget der ikke holder sin værdi. Da man ikke kan stille garanti til låneudbydere, bliver lånet dyrere, fordi man ikke har anskaffet noget af værdi med pengene fra lånet. Lån som disse er betegnet som usikrede lån.

Ved sikrede lån har udbyderen af lånet, ret til pant i hus, bil, båd eller hvad det kunne være lånet er brugt til. Der er et aktiv som stiller sikkerhed for udbyderen. Sikrede lån har alt andet lige, en lavere rente end usikrede lån.

Mange dyre lån af denne slags usikrede lån kan sætte en i en økonomisk uattraktiv situation. I sidste ende kan det blive svært at indfri lån, da renter og gebyrer fylder rigtigt meget af den månedlige ydelse.

Hvis du allerede står i en situation med to eller flere lån af denne slags, kan det være en god ide at overveje et samlelån for dine eksisterende lån. Dine eksisterende lån samles hermed under en lavere rente i ét lån. Alle tidligere lån, undgår man nu at skulle betale gebyrer på.

Samlet tilbagebetaling falder og dyre lån bliver billigere når man samler alle eksisterende lån hos en udbyder.

Hvordan ansøger jeg om et samlelån?

Når man skal til at samle sine lån og dermed ansøge om et samlelån, kan det være en god ide at indhente flere tilbud hos forskellige udbydere. På den måde kan man sikre sig de bedst mulige rammer og det billigste samlelån. Der findes flere forskellige services der sammenligner de forskellige udbydere. Dette kan være med til at skabe et godt overblik.

Det er ikke alle kunder der kan få de samme tilbud og man vil som kunde altid få personlige lånetilbud. Vi vil nu prøve at gennemgå hvordan man kan få det bedste tilbud på samlelån, uden at skulle bruge meget tid på det.

Traditionelt kan det nemlig godt tage tid at finde det bedste lån.

Private banking og premium kunder har som regel adgang til specielle tilbud og gode priser. Vi tager udgangspunkt i, at man er en helt normal kunde.

Hvornår er det en god ide at sammenlægge mine lån?

Hvornår det er en gode ide at samle sine lån, er forskelligt fra person til person. Det er dog noget man bør overveje, når man ikke længere kan holde styr på alle sine lån. Generelt vil det være mere oplagt, jo flere lån og kreditter man har.

Hvis man har svært ved at gennemskue den finansielle verden og ens egne lån, vil det ofte være en god ide at overveje et samlelån. Det kan komme til at koste en dyrt, hvis man ikke har styr på sine lån og de månedlige gebyrer og afdrag, der hører med til lån og kreditter.

Det kan være en god ide at få sammenlagt sine lån, inden man får optaget for mange dårlige lån eller registreres som dårlig betaler. På den måde er man bedre stillet overfor sin udbyder. Chancen for at opnå en lav rente på et nyt lån er dermed højere.

ÅOP (årlige omkostninger i procent)

Dyre lån med høje renter skal man være påpasselig med. Et lån med en høj ÅOP, kan ende med at løbe op i mange penge, der skal betales tilbage.

ÅOP er et værktøj man kan benytte for at beregne prisen på et lån. ÅOP står for årlige omkostninger i procent.

ÅOP er et af de tal man som regel benytter til at sammenligne lån. Dette gælder både for forbrugslån, billån, huslån, samlelån osv.

Hvis man er i tvivl om de forskellige termer indenfor bankverdenen, kan man finde en lille ordbog i bunden af denne artikel. Her har vi prøvet at gennemgå nogle af de vigtigste termer man vil støde på, i forbindelse med et lån.

I 2019 blev der i Folketinget vedtaget love og regler om ÅOP på lån. Tidligere har man kunnet finde kviklån med en ÅOP på op til 900 procent. Siden de nye reglers indtræden, har lån med en ÅOP på mere end 35 procent været forbudt.

Ligeledes er der indført regler om lån med en ÅOP på over 25 procent. Her blev der i 2019, indført markedsføringsforbud. Markedsføringsforbuddene har medført, at virksomheder der udbyder lån med en ÅOP på 25 procent eller mere, ikke må reklamere overhovedet.

Desuden er der indført et forbud mod at markedsføre dyre forbrugslån på TV i sammenhæng med spil og gambling.

Formålet med tiltagene har været et opgør med de uoverskuelige og alt for dyre lån hos diverse online kreditudbydere. Dette har været med henblik på at hjælpe unge og udsatte, samt generelt at forhindre borgere i at ende i uoverskuelig gæld.

Hvor finder jeg det billigste samlelån?

Det kan være svært at finde hoved og hale i den finansielle verden. Specielt når det handler om at låne penge, kan det være en udfordring at gennemskue hvad der er den bedste og billigste løsning. Vi vil nu gennemgå nogle råd til hvordan man kan finde det billigste samlelån.

Hvor meget koster det at samle lån

Hvis man overvejer at optage et samlelån, er det meget rart at vide hvor meget sådan et koster. I forbindelse med oprettelse af et samlelån, er der ofte stiftelsesomkostninger, som er forskellige fra udbyder til udbyder. Som regel er det et par tusinde kroner.

Den pålydende rente på et samlelån er meget forskellig. Her tager udbyderen højde for om det er mange små lån der er tale om, ens daglige økonomi, hvor meget gæld man har og samlet kreditvurdering. Ud fra dette kan der foretages en prisvurdering på at samle eksisterende lån og dermed oprette samlelån.

Jo mere usund en privatøkonomi man har som forbruger, des mere vil banken eller udbyderen kræve i form af rente og gebyrer. Dette skyldes, at udbyderen går ind og vurderer chancen for at få deres penge tilbage.

Hvis man ønsker at sammenligne de forskellige muligheder for samlelån hos flere udbydere, er dette ofte noget man kan gøre gratis. I sidste ende kan man spare mange penge, på at finde den billigste mulighed. Det er sjældent en dårlig ide at indhente tilbud fra flere forskellige udbydere.

Hvis man har indhentet flere tilbud på samlelån, kan man også nemmere forhandle hos den udbyder man ønsker at benytte.

Låneformidler

Når man skal til at oprette et samlelån, vil man gerne finde den bedste og billigste udbyder. Her kan en låneformidler vise sig at være nyttig. Letfinans.dk er en af de platforme der på en nem måde, kan give dig en sammenligning mellem udbydere.

Ved blot en enkelt ansøgning, vil du modtage tilbud fra flere forskellige banker og kreditudbydere. Herfra kan du vælge lige præcis det samlelån der passer dig bedst. Det er gratis at benytte deres service. Ifølge Letfinans.dk har de selv hjulpet mere end 45.000 danskere med samlelån, som gennemsnitligt årligt sparer deres kunder 19.440 kr.

Generelt reklamerer de fleste banker og andre kreditorer med, at samlelån er en rigtigt god ide, som kan spare en mange penge. Man skal dog huske på, at det er en service de sælger og tjener penge på. Det er derfor vigtigt at undersøge det på egen hånd også.

Sådan gennemskuer du prisen på et lån
laveste rente til samlelån

Gebyrer, afdrag, ydelser, ÅOP, rente. Hvad er vigtigt at have styr på og hvad indikerer den endelige pris på lånet?

ÅOP (årlige omkostninger i procent) og det samlede tilbagebetalingsbeløb er det vigtigste at tjekke, hvis man vil gennemskue prisen på ens lån. Beløbet man i alt skal betale over lånets løbetid, er angivet som “det samlede tilbagebetalingsbeløb”, eller “samlet tilbagebetaling”.

Det billigste lån i forhold til gebyrer og renter er det med den laveste ÅOP.

Eksempel på udregning af pris for et forbrugslån

For at tage et eksempel: du optager et forbrugslån på 20.000 kroner (hovedstolen) og det samlede tilbagebetalingsbeløb er 32.000 kroner. For at finde de samlede gebyrer og renteudgifter, kan man tage tilbagebetalingsbeløb minus det man låner.

I dette tilfælde vil det se således ud: 32.000-20.000= 12.000 kroner. 12.000 kr. er altså de samlede omkostninger, som også betegnes som samlede kreditomkostninger. Samlede kreditomkostninger er ofte det nemmeste tal at forholde sig til, når det kommer til samlede omkostninger for et lån.

Det samlede tilbagebetalingsbeløb indeholder renteudgifter såvel som diverse gebyrer.

Denne udregning gælder ikke kun for forbrugslån, men også billån, huslån, bådlån eller hvad det nu kunne være du skulle låne penge til.

Fordele og ulemper ved samlelån

Ligesom ved alt andet er der også både fordele og ulemper, ved oprettelse af et samlelån. Herunder vil vi prøve at gennemgå nogle af de fordele og ulemper der kan være, i forbindelse med optagelse af et samlelån som privat forbruger.

Fordele
  • Mere overskueligt Ét samlet lån kan være med til at skabe et langt bedre overblik over ens låneforhold. Der er kun en kreditor, et sæt betingelser, en form for gebyrer, en rente og et månedligt afdrag, der kun skal betales et sted.
  • Spar penge I mange tilfælde er samlelån en god mulighed for dig der vil spare penge. Dette skyldes at gebyrerne oftest er lavere ved at have et samlet lån. Ifølge Lendme.dk, sparer hver af deres kunder i gennemsnit 36.966 kr. ved at samle gæld i ét enkelt lån. Husk dog, at det ikke nødvendigvis er attraktivt i alle tilfælde.
Ulemper
  • Omkostninger ved oprettelse Det koster penge at oprette et samlelån for sine eksisterende lån. Beløbet er forskelligt alt efter den valgte udbyder og hvilket tilbud man får. Det er oftest nogle tusinde kroner.
  • Tidskrævende Hvis man går meget op i at få det bedste lån med laveste rente og gebyrer, kan det tage tid at indhente tilbud hos de forskellige udbydere. Der skal ofte en del dokumentation og behandling til, for at kunne samle lån.
  • Kreditvurdering Hvis man ønsker at optage et samlelån, stifter man i praksis et nyt lån. Der skal derfor foretages en vurdering af ens kreditværdighed. Hvis man er registreret som dårlig betaler eller i RKI, kan man blive afvist. Nogle udbydere er mere villige til at tilbyde lån til folk som er registreret som dårlige betalere end andre.

Alternativ til samlelån

Uanset om man har fået afvisning på samlelån eller blot ønsker at vide mere om alternative løsninger for bedre overblik og billigere løsninger, er NemGæld en mulig løsning. NemGæld er en service som Dingæld.dk tilbyder.

Fralæg ansvaret

I stedet for at samle alle sine lån og kreditter et sted, overlader man i stedet ansvaret til Dingæld.dk. Dingæld.dk fungerer som mellemmand mellem dig og dine kreditorer. Dingæld vil nu stå for at forhandle og skabe de bedst mulige vilkår for dig som kunde.

Man beholder altså alle sine nuværende lån, men indbetaler stadig kun et sted. Betalingen foregår igennem Dingæld.dk, som står for at dele pengene ud til de forskellige lån og udbydere.

Dette kan være en rigtigt god løsning, hvis man har fået afvist en anmodning om at samle lån.

En mellemmand som yder denne service, kan også hjælpe en med at forhandle hos ens kreditorer. Det er nemlig sådan, at man sagtens kan forhandle med banken. Det er ikke altid noget der falder folk ind, men det bør man altid gøre.

Konklusion på samlelån

Samlelån er en service der udbydes af banker og andre kreditudbydere. Formålet med samlelån er, at tage ens eksisterende lån og samle det til ét større lån. På den måde har man et lån hos en udbyder, i stedet for mange forskellige lån. Man kan oprette et samlelån hvis man har mange lån og man skal have minimum to før at det kan lade sig gøre.

At samle sine lån til ét billigere lån, har mange fordele. Ét billigere lån i stedet for mange små medfører i de fleste tilfælde lavere omkostninger over tid, samtidig med at ens økonomi bliver mere overskuelig. Små lån er ofte optaget i form af kviklån eller andre forbrugslån som ofte ikke er de billigste lån.

Samlelån er ikke noget der er lige let at få lov at optage for alle mennesker. Som regel undlader banker at stifte nye lån til kunder der er registreret i RKI. Det er derfor en rigtigt god ide at gøre alt for at undgå at blive registreret i RKI. Udover færre lånemuligheder, vil en registrering i RKI også ofte begrænse ens muligheder for abonnementer og køb af ting på afbetaling.

Et alternativ til samlelån er lignende services hvor man giver en ekstern mellemmand ansvaret for håndtering af ens gæld. Det er en god mulighed hvis man er blevet afvist ved oprettelse af samlelån.

Man kan med fordel vælge at få personlige lånetilbud igennem en låneformidler, for at spare tid og penge. Dette er for mange nemmere, end at ansøge om et samlelån mange steder. Det koster ofte ikke noget og man vil have nemmere ved at vælge en god løsning.

Ordbog

ÅOP, rente, afdrag, ydelse og lignende begreber er noget man ikke kan undgå at støde på i forbindelse med optagelse af lån og kreditter. Vi har her prøvet kort at forklare hvad de forskellige termer indenfor låneverdenen betyder for dig som kunde.

Det er som hovedregel en rigtigt god ide at have styr på nedenstående termer, da det kan betyde meget for ens privatøkonomi. Der er med tiden kommet mere regulering indenfor specielt forbrugslån og kviklån, men det er stadig ikke en dårlig ide at have styr på det.

RKI (Ribers Kredit Information) og Debitor Registret Størstedelen af alle udbydere af samlelån kræver, at man ikke er registreret i RKI eller Debitor registret. I bund og grund betyder en registrering her, at man er en dårlig betaler. Som privat forbruger bør man gøre alt for at undgå dette.

Variabel rente Et lån med en variabel rente betyder, at lånets rente kan ændre sig og blive enten højere eller lavere i lånets løbetid. Renten ændrer sig alt efter hvordan renten ændrer sig i samfundet. Per marts 2022 er renten historisk lav. Med hensyn til renten, sigter man efter at have den høj under højkonjunktur og lav under lavkonjunktur. Finanskrisen er et eksempel på reaktion af en rente der var sat helt forkert. Dette resulterede i huspriser der eksploderede i stort set hele Vesten.

Fastforrentet lån Et fastforrentet lån betyder, at renten på ens lån ikke kan ændre sig, uanset hvordan renten i samfundet ændrer sig, i perioden for ens afbetaling. Dette kan gøre det nemmere for dig som låntager at beregne, hvor meget du i sidste ende kommer til at betale tilbage. Det er ofte noget man støder på i forbindelse med optagelse af et større lån til hus.

ÅOP Årlige omkostninger i procent, som vi har gennemgået i et eksempel længere oppe. ÅOP er den nemmeste måde at sammenligne lån på. I Danmark er det et krav, at udbydere af lån angiver lånets ÅOP. ÅOP summerer gebyrer og renter.

Løbetid Lånets løbetid angiver hvor mange måneder eller år det tager at afdrage på et givent lån. En lang løbetid vil alt andet lige medføre, at lånet vil være dyrere, da renter og gebyrer opkræves kontinuerligt. Det er oftest huslån der har den længste løbetid. Mange danskere har lån i deres hus, med en løbetid på 30 år. Det er ikke alle lån der giver mulighed for så lang en løbetid. Små lån har ofte en løbetid på måneder og ikke år.

Ydelse Ydelsen på et lån, er ofte angivet som månedlig ydelse. Den månedlige ydelse er det beløb man skal betale udbyderen hver måned. Ydelsen dækker over betaling af renter, afdrag og bidrag.

Afdrag Dit afdrag er din tilbagebetaling af lånet.

Bidrag Bidraget er din udbyders gebyr for at administrere et lån. Dette er forskelligt fra lån til lån og fra udbyder til udbyder.

Renter -Renter er den pris man betaler for at låne penge. Renten på et lån kan både være variabel eller fast. Der er fordele og ulemper ved begge former for rente.

Usikrede lån Usikrede lån, er lån hvor långiver ikke har nogen sikkerhed i hus, bil eller lignende. Dette øger risikoen for udbyderen af lånet, hvorfor renten altid er højere på disse lån. Disse lån er ofte lån til rejse, forbrug, kviklån og lignende.

Sikrede lån Sikrede lån er det modsatte af usikrede lån. Her har udbyder sikkerhed i det aktiv som lånet er optaget for. Realkreditlån er den mest udbredte form for sikrede lån. Sikrede lån sænker bankens risiko, hvorfor man som låntager kan opnå en lavere rente.

Restgæld Restgælden er det man skylder på et lån. Det er det oprindelige lån inkl. renter og gebyrer minus det man har afdraget på lånet.

Indlånsrente Indlånsrente, er den rente man får på bankindestående. Som kunde i en bank har man en indlånsrente på de penge man har stående på sin konto. Igennem tiden har indlånsrenten været meget forskellig. I nogle tider har den været positiv, hvilket får ens opsparing til at vokse. Andre gange er indlånsrenten negativ og det koster derfor penge at have penge stående i banken.

Udlånsrente Udlånsrente er det modsatte af indlånsrente. Udlånsrenten er den rente man som låntager betaler på sit lån.

I Danmark er der regler om, at man skal opgive ÅOP´en for det givne lån. Uanset om det er lån hos en bank eller anden form for udbyder. ÅOP er et af de bedste nøgletal at benytte, for hurtigt at kunne sammenligne lån og kreditter.

Hvis man vil have helt styr på sin økonomi og sine lån, er det dog stadig en god ide at kende til de termer de bruges. På den måde kan man bedre sætte sig ind i hvad et lån koster, hvordan det afbetales og hvor lang tid det vil tage af afdrage på lånet.

Professionel rådgivning

Husk på at denne tekst ikke er professionel rådgivning. Hvis du ønsker professionel rådgivning er der flere forskellige steder du kan finde det.

Rådgivning om alt der omhandler RKI, kan du finde hos Experian. Experian er virksomheden der administrerer RKI. På deres hjemmeside kan man finde kontaktinformationer til deres kundeservice, som kan hjælpe en videre.

Finansiel rådgivning kan man også få hos en bank. Hvis man har en bankrådgiver, er dette en person man kan tage fat i. Alternativt kan man finde nummeret til kundeservice på bankens hjemmeside.

Forbrugerrådet Tænks Økonomi- og Gældsrådgivning tilbyder gratis rådgivning til personer med gæld, lav indkomst og generelt problemer i økonomien.

Socialstyrelsen er et andet sted der tilbyder gratis hjælp og rådgivning angående ens privatøkonomi.

Et rigtigt eksempel på et vellykket samlelån

I eksemplet, som er taget fra en rigtig kunde, havde den pågældende en eksisterende kredit gæld på DKK 30.000 og et eksisterende lån på DKK 125.000. Hun kontaktede en af vores partnere og spurgte, om vi kunne gøre noget ved den økonomiske situation.

Vi hjalp med at samle lånet og kreditten til et nyt samlelån med en meget bedre rente.

Som du kan se sænkede det nye lån renten med 2,72 procentpoint, hvilket igen reducerede de månedlige omkostninger med DKK 479, samtidig med at vores tilfredse kunde blev gældfri et år tidligere. Kunden sparer i alt DKK 12.411, som hun ellers ville have været nødt til at betale i renteomkostninger.

Vil du også samle alle lånene ét sted? Så find det bedste tilbud hvor du kan samle din gæld med lave renter og gebyrer til den laveste månedlige ydelse muligt. Det er altid en god idé indhente tilbud fra flere banker og få et overblik over samlede kreditomkostninger.

Disclaimer

Husk altid at undersøge hvad der er bedst for dig og din økonomiske situation. Denne tekst er ikke finansiel rådgivning.

Det kan være svært at finde rundt i den finansielle verden, men ved at have styr på tingene, kan det i sidste ende spare dig mange penge og give dig et større rådighedsbeløb.

Spørgsmål og svar

Hvor mange og hvor store lån kan jeg indsamle?

Det maksimale beløb, du kan indsamle fra os, er 600.000 DKK. Du kan således samle så mange lån og kreditter, som du vil, så længe beløbet ikke overstiger DKK 600.000.

Hvordan fungerer det ved opkrævning af lån?

Ved at indsamle flere gamle lån og kreditter kan du veksle dem til et nyt lån med en bedre rente. Du bager blot dine gamle lån sammen til et nyt lån. Det nye lån bruges derefter til at tilbagebetale den gamle gæld.

Er det kun lån og kreditter, jeg kan indsamle?

Niks! Vi hjælper dig med at indsamle alle typer lån, fra SMS-lån til private lån, billån, usikrede lån, renoveringslån, afdragskøb, kreditkortbetalinger og meget mere. Kontakt os, så fortæller vi dig mere.

Hvad er kravene for at indhente lånetilbud til samlelån hos Lånfakta?

Du skal være mindst 18 år gammel. Du skal have en månedlig indkomst på mindst DKK 10.000. Du må ikke have været registreret i RKI i de sidste seks måneder. Du skal være registreret i Danmark i mindst et år.